1. Home
  2. /
  3. Kinoterapia Prezentare Generala

Kinetoterapia este cea mai noua componenta a medicinii fizice si reprezinta metodologia activa de baza pentru consolidarea sau refacerea functiilor unor parti ale corpului uman afectate de boala sau de traumatisme.

Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional în diverse suferinte.

Aria kinetologiei este mai mare cuprinzand si kinetoprofilaxia, cu scopul prevenirii imbolnavirilor, complicatiilor sau sechelelor acestora, constituindu-se in kinetoprofilaxie primara, secundara si tertiara.

Kinetoprofilaxia primara se foloseste in scop sanogenetic, pentru mentinerea starii de sanatate, utilizand gimnastica de inviorare, jogging-ul, plimbarile, gimnastica aerobica, etc.

Kinetoprofilaxia secundara are rolul de prevenire a complicatiilor imbolnavirilor, iar kinetoprofilaxia tertiara reuneste mijloacele specifice, nespecifice si complexe ca si primele doua.

Obiectivele kinetoterapiei sunt:

  • Restabilirea aliniamentului normal al corpului,
  • Redobandirea amplitudinii de miscare, a fortei si rezistentei musculare,
  • Recuperarea coordonarii, controlului si echilibrului,
  • Reeducarea sensibilitatii,
  • Corectarea deficitului respirator,
  • Redobandirea capacitatii de efort,
  • Formarea capacitatii de relaxare, etc

Kinetoterapia este naturala, pentru ca foloseste exercitiul fizic, adica functia fundamentala a materiei vii, care este miscarea.

Kinetoterapia este activa, deoarece pacientul participa activ, fizic si psihic la propria recuperare.La inceput, poate efortul acestuia sa fie nul, dar va trebui sa accepte terapia si sa colaboreze, urmarind cu privirea modul de executare a manevrelor la care este supus.

Kinetoterapia dispune de forme proprii de tratament, care nu se mai regasesc in alte forme de terapie, reprezentand astfel o forma specifica de tratament.

Totusi, unele efecte pot fi induse prin folosirea unor mijloace nespecifice, asociate care ii imprima caracter de terapie nespecifica.

Kinetoterapia este patogenica, pentru ca se opune mecanismelor de producere a imbolnavirilor si simptomatica, deoarece trateaza manifestarile clinice reprezentate de: durere, contractura, edem, etc.

Kinetoterapia este o terapie psihica, deoarece produce nu numai vindecarea fizica, ci contribuie la normalizarea vietii psihice, inlaturand copmplexele de inferioritate generate de boala sau infirmitate.Astfel contribuie la integrarea pacientului in viata de familie si in societate, ceea ce ii confera particularitatea de terapie sociala.